Петльовден

Petliovden
Петльовден
Това е традиционен български празник. Чества се предимно в източна България. Историята показва, че този ден води началото си от времето на османското робство. По старо му се чества на 20-ти януари, а днес - на 2-ри февруари.
Петльовден е традиционно мъжки празник, като той се приема за аналог на Бабинден. Смята се даже, че основоположник е славянски празник, който се почита от пчелари и ловци.

Гозби за Петльовден

Отглежда се петел специално за този повод. Коли се петел (рано сутрин или вечер), прави се питка и се полива обилно с вино и ракия.  
Всеки е облякъл и се е пременил с най-новите си и хубави дрехи. Къщата се почивства основно. 

Традиция и легенди
Перата на петела се взимат, а момита ги слагат в косите си. С част от тях се украся т.нар. Петльово знаме. Той се прави от пера, чимшир, цветя. С него момците обикалят по селото. С кръвта на заклания петел се опръсква прага на къщата, намазват се най-малките деца, а перушината се закопава там, където се изхвърля сметта от къщата. 
Поверията разказват, че преди повече от 300 години, когато сме били под Османско робство, млада жена от с. Козичене (преди Еркеч), не дала своя син на турците, които събирали т.нар. кръвен данък. Те я предупредили, че ще го убият тогава. Тя казала, че ще го извърши сама тази нощ. Вечерта откарала момчето си надалеч от селото и го скрила. Заклала петел и опръскала прага на къщата. На сутрина турците като видели кръвта, те никога не посмели да откарат момчета от това село за еничари. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар