Никулденски шаран
Необходими са ни: около 2 килограма шаран, 100 мл олио, 2 чаени лъжици червен пипер, 50 грама ориз, 300 грама стар кромид
Начин на приготвяне: в тиган слагаме олиото и ситно нарязания кромид. Запържваме до златисто. Добавяме ориза и отново запържваме. Прибавяме червен пипер и сол на вкус. Поливаме с топла вода и ги изсипваме в тавичка. Слагаме в средата й и вече изкормения и измит шаран. Пече се на умерено гореща фурна - 180 градуса.
Пълнен шаран с орехи
Продукти: около килограм и половина шаран, 170 грама орехи, кромид 600 грама, 60 мл олио, 20 мл доматено пюре, 350-400 грама домати, половин връзка магданоз и половин лимон.
Как се приготвя: в тиган слагаме нарязания на филии кромид, счукани орехи, нарязани на ситно домати и доматено пюре, прибавяме подправки според вкуса ни. Заливаме с 300 мл топла вода и оставяме да ври на слаб огън. Готовата плънка се слага от вътрешната страна на шарана, който е предварително изкормен и добре измит. След това се зашива с плънката, а остатъка се нарежда в тавата около него. Пече се на 180 градуса, около 40 минути. Поднася се със ситно нарязан магданоз върху него и парчета лимон.
Бирен шаран
Продукти: килограм и половина шаран, 400 грама кромид, 60 грама масло, 15 супени лъжици оцет, 500 мл бира, 4 грама джинджифил, 2 зърна карамфил, 5 грама захар, 1 лимон и 2 дафинови листа.
Как да го направим: Разрязваме шарана на 4 парчета. Нарязваме кромида на кръгчета заедно с лимона, прибавяне подправки, поливаме с оцета и бирата и оставяме да заври. Шарана се полага в тава и се залива със сместа. Остава се да се пече на 160 градуса около 30 минути. После отделяме соса и го варим до неговото сгъстяване. Премахваме дафиновите листа, лимона и карамфила. Пасираме докато е топло. Сега слагаме студеното масло и разбъркваме. Никулденския шаран се поднася полята със соса и за гарнитура може да използвате варени картофи и червено зеле.
Пълнен шаран с кашкавал
Продукти: Шаран около 2 килограм, 300 грама кашкавал и 100 грама масло.
Как да сготвим: Подсоляваме отвън и отвътре изчистения и измит шаран. Смесваме предварително настъргания кашкавал с маслото. Слагаме подправки на вкус. Със сместа пълним шарана и го зашиваме. Вече готов за печене, го поставяме в предварително омазнена тавичка. Намазваме шарана отгоре с масло или олио и половаме с вода, за да може да покрие шарана до половина. Пече се на високи градуси около 35 минути.
Никулденски шаран по болярски
Продукти: килограм и половина шаран, 400 грама друг вид дребна риба, 300 мл бяло вино, 80 мл зехтин, 2 дафинови листа, 10 зърна черен пипер, половин връзка магданоз и 4-5 скилидки чесън.
Начин на приготвяне: почистения шаран се осолява и се полага в емайлиран съд в хладилника. В сгорещен тиган с мазнина и вода се слага ситно нарязания лук до златисто, изчистената дребна риба, дафиновите листа, смлян черен пипер, счукания чесън, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. С тази смес се пълни шарана и се зашива. Поставя се в тава и се залива с виното, зехтина и малко вода. Пече се до готовност.