Трифон Зарезан |
Имен ден празнуват всички, които носят имената Трифон, Трифонка и другите производни.
Празнична трапеза
Приготвя се кокошка, тутманик, пита, суджук.
Традиции
От древността България се е славела с хубавото вино и добрите си лозя. На този празник е в сила поверието, че колкото повече вино се изпие и пролее, то толкова по-плодородно ще е гроздето. На Трифоновден собствениците на лозя знаят, че лозете не иска вино, а за да е плодородно иска мотика. За това, те се пременят с традиционните си носии и отиват да "зарязват" калъмите. От тук идва и името на празник Зарезан. Във всеки край се избира крал на лозята. Той бива най-опитния и неговите лози са най-плодородни. С помощта на неговите умения и знания се предполага, че ще помага на своите колеги. За него се прави празнична корона от лозовите пръчки. Всеки носи бъклица с миналогодишно вино, но първо те поливат зарязаните клони за плодородни лозя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар