Игнажден

Ignajden
Игнажден
На 20 декември всяка година празнуваме и почитаме паметта на свети Игнатий богоносец.
С настъпването на този светъл празник започват и коледните празници, а в източна България днес се прави и първата коледна вечеря.
Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз и Полазовден. Това е така, тъй като се свързва със зимното слънцестоене.
В България, Игнажден го свързваме с празника "полазване". Приема се, че първия гостенин посетил дома Ви гадае каква ще е за Вас следващата година. Затова много българи се надяват днес да ги псоети умен и добър "сполазник", за да може цялата година да е благодатна и изпълнена с успехи за семейството в къщата.

Обичаят повелява първия гостенин да вземе пръчка от дръвника, разбърква жарта и да изрече "Колкото искрици, толкова и яренца, агънца и т.н.". След това сполазинът взима в ръката си пшеница и поръсва в къщата с думите "Да се роди дето рало ходи, дето ходи и не ходи".
На Игнажден, който стопанин излезе пръв от къщата обезателно трябва да се върне със сноп пръчки и да ги постави до огнището. Замесва се тесто за колаци и от него се прави кръст на някоя греда, за да бяга злото от семейството.
В Ловешко момите, които не са се задомили все още смятат, че ще сънуват тази вечер бъдещия им жених.

Според поверията днес:
Не се изнася нищо от къщата;
Не се иска и не се дава заем;
Не се става от масата докато всички не се нахранят;
Не се шие, плете, пере;
Не се вари боб;
Не работят бременни и нераждали;
Не се впряга добитъка за работа

Имен ден днес празнуват:
Игнат, Игнатий, Игно, Искра, Искрен, Игнасии, Агна, Пламен, Огнян, Пламена, Светослав и Светослава

Метеорологични поверия:
Ако е ясно времето днес, то април ще е сух. Ако вали, то ще е дъждовен и плодороден;
Времето в следващите 12 дни ще определи времето за следващата година;
Ако е облачно - реколтата ще е добра, а кошерите пълни;
Добре е ако по Игнажден и Коледа вали сняг

1 коментар:

  1. мы использовали финансовую команду г-на Бенджамина, чтобы обезопасить наш первый участок земли. Мы довольны профессионализмом в области финансовых услуг, который г-н Бенджамин и его кредитная компания предлагают к таблице со ставкой по ссуде в 2 процента, которую мы используем, чтобы получить ссуду от г-на Бенджамина, мы также делаем с ними отдельный ссуду на строительство. все было на одном дыхании с командой, стоящей за мистером Бенджамином, которой 100 баллов, и нет вопросов, чтобы задавать слишком глупые вопросы. рекомендовал бы этого кредитного специалиста всем, кто ищет ссуду по низкой ставке в 2 рио !! напишите г-ну Бенджамину и его команде сегодня для получения любого кредита 247officedept@gmail.com номер whats-app + 1-989-394-3740.

    ОтговорИзтриване