Никулденски шаран

Празника вече чука на врата, а Вие не сте решили как да сготвите все още Никулденския шаран?! Не можете да се сетите за рецептата на баба Ви или как сте го направили миналата година?! Не се тормозете, а вижте как да си сготвите един уникално вкусен пълнен Никулденски шаран за 06.12.

Продукти
Шаран - килограм, килограм и половина
Яйце
Брашно - около 400 грама
Маргарин 150 грама
Краве масло за намазване
3-4 супени лъжици студена вода
1/2 чаени лъжици сол

За плънката са ни необходими: 1 морков, глава лук, целина, 50 грама орехи, 5 супени лъжици олио, 1/2 чаени лъжици ориз, домат и по една чаена лъжица от копър, сол, магданоз

Как се приготвя
Пресяваме брашното и добавяме сол. Разбъркваме енергично. Добавяме маргарина и отново разбъркваме, за да се получат хлебни трохи. Добавяме и водата. Започваме да месим. Ако е необходимо може да се добавят вода или допълнително брашно. Тестото трябва да е еластично и меко. Оставя се за половин час в хладилник с похлупак.

В дълбок тиган добавяме вече ситно нарязаните морков, целина и лук. Слагаме олио и оставаме да се запържат. Добавяме вече и добре измития ориз и оставяме за около 4 минути на тих огън. Оризът трябва да стане прозрачен.

Нарязваме домата на ситни кубчета и го добавяме в тигана. Сипваме половин чаша топла вода и задушаваме. В друг тиган запичаме ореховите ядки, натрошаваме ги на малки парчета и заедно с подправките ги добавяме при ориза. Вече махаме тигана от котлона.

Шаранът се почиства от люспите, корми се и се измива хубаво. Премахват се също и коремните и гръдни перки. Вътрешната страна на рибата се посолява. Добавяме плънката и зашиваме с конец.

Тавата, в която ще печете шарана, трябва предварително да е намазана с олио и поръсена с брашно. Сега тук е и редът на тестото. Направете от него две топки и раточете две не много дебели кори. Наложете първата на дъното на тавата и сложете шарана. Втората положете върху рибата. Запечайте ги двете, а излишното тесто го отстранете.

С останалото брашно може да направите различни форми, като перки, очи, уста, люспи на шарана.

Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 45 минути. Брашното трябва се зачерви и тогава се намазва с яйце. Оставя се да се доизпече докато придобие златист отенък повърхността.

Няма коментари:

Публикуване на коментар