
Продукти
Шаран - килограм, килограм и половина
Яйце
Брашно - около 400 грама
Маргарин 150 грама
Краве масло за намазване
3-4 супени лъжици студена вода
1/2 чаени лъжици сол
За плънката са ни необходими: 1 морков, глава лук, целина, 50 грама орехи, 5 супени лъжици олио, 1/2 чаени лъжици ориз, домат и по една чаена лъжица от копър, сол, магданоз
Как се приготвя
Пресяваме брашното и добавяме сол. Разбъркваме енергично. Добавяме маргарина и отново разбъркваме, за да се получат хлебни трохи. Добавяме и водата. Започваме да месим. Ако е необходимо може да се добавят вода или допълнително брашно. Тестото трябва да е еластично и меко. Оставя се за половин час в хладилник с похлупак.
В дълбок тиган добавяме вече ситно нарязаните морков, целина и лук. Слагаме олио и оставаме да се запържат. Добавяме вече и добре измития ориз и оставяме за около 4 минути на тих огън. Оризът трябва да стане прозрачен.
Нарязваме домата на ситни кубчета и го добавяме в тигана. Сипваме половин чаша топла вода и задушаваме. В друг тиган запичаме ореховите ядки, натрошаваме ги на малки парчета и заедно с подправките ги добавяме при ориза. Вече махаме тигана от котлона.
Шаранът се почиства от люспите, корми се и се измива хубаво. Премахват се също и коремните и гръдни перки. Вътрешната страна на рибата се посолява. Добавяме плънката и зашиваме с конец.
Тавата, в която ще печете шарана, трябва предварително да е намазана с олио и поръсена с брашно. Сега тук е и редът на тестото. Направете от него две топки и раточете две не много дебели кори. Наложете първата на дъното на тавата и сложете шарана. Втората положете върху рибата. Запечайте ги двете, а излишното тесто го отстранете.
С останалото брашно може да направите различни форми, като перки, очи, уста, люспи на шарана.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 45 минути. Брашното трябва се зачерви и тогава се намазва с яйце. Оставя се да се доизпече докато придобие златист отенък повърхността.
Няма коментари:
Публикуване на коментар