Коледа по света - част 2

Както вече се запознахте по-рано, по света празнуват по различен начин Коледните празници. Вижте и се запознайте с други обичаи и традиции в държавите.

Франция - поставят различни украси в дома си под формата на ясли. Отрупват трапезата с шоколадови ястие, като повеето имат формата на дънер. В различните краища на страната Коледното меню се различава.

Финландия - тук може би празнуват празника по най-странния начин. Преди да седнат на Коледната трапеза, цялото семейство отива на сауна, за да седнат чисти на масата. Самото честване на празника започва с изгряването на първата звезда - Вечерницата.

Холандия - честват по подобия не гърците празника. Подчитат свети Николас. Лятото той го прекарва някъде около Пиринейския полуостров и си записва кои са добрите и лошите деца. Зимата пристига по морето и яхва бял кон. Препускайки той доставя радост на хората и раздава подаръци на малки и големи.

Австралия - често посрещат празника на плажа. При тях температурата рядко е по 25 градуса Целзий. Дядо Коледа задължително идва на сърф.

Канада - тук Коледа е винаги снежно бяла. Малки и големи се пременят в бяло и червено и обикалят хорските къщи и пеят Коледни песни. Наричат се още и "маскирани коледари".

Дания - празниците започват след играта на палав елф Нисе. Според преданията той живее по старите фермерски тавани. Коледната трапеза е обилна. Приготвя се и оризов пудинг с вълшебен бадем. Силно прилича на нашата питка с паричка в нея. Не мислите ли?!

Чехия - дядо Коледа се стуска по златно въже от небето. Придружават го ангел и демон. Младите чешки момичета потапят венец на 4-ти декември. Ако той цъфне до Коледа, то те ще се оженят следващата година.

Русия - трапезата е с 12 ястия символизираща всеки един от Апостолите. На празника освен традициония герой - дядо Мраз и Снежанка, се появява и образа на Бабушка. Тя обикаля по домовете на хората и търси Божия син, защото се е отказала да последва Витлеемската звезда.

Ливан - обвиват с памук семена от леща, боб, жито. Поливат се всекидневно, докато покълнат. С тях правят Коледна украса, като пресъздават яслата при Рождество Христово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар