Великденско боядисване на яйца

В статията, Вие ще намерите няколко начина как да боядисате Великденските си яйца.

Яйцата се слагат в студена солена вода, като предварително се измиват много добре. За да са по-трайни яйцата, които ще боядисваме, те се варят още 10-12 минути след завирането. Започнете да засичате времето след извирането на водата. Когато те са готови ги отместете от котлона или огъня и ги оставете да поизтинат.
П.С. ако използвате винена киселена - то тя се добавя накрая, за да се получат кристалчета.

І начин
Известен на всички чорбаджийки . Сварените яйца се топват в предварително разтворената по цветове боя и се оставят в нея поне 8-10 мин. Колкото повече стоят яйцата, толкова по-наситен става блясъка и цвета им. Ако решаваме да имет по-лек цвят, трябва да ги държите по-малко. След получаването на подходящ цвят, яйцата се вадят и се оставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се излъскват с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки.

ІІ начин
Метод използван от поколения наред. В боята, разтворена по цветове, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не опозволява да се обрисува на тези места боята по яйцето. Могат да се потопяват в няколко цвята и тогава процеса наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се излъскват с памук напоен с олио.

ІІІ начин
Свареното и изстинало яйце се кисне в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се очертава на ръка, с фигура от на клечка за уши. Боите дотрябва да са прахообразни, за да могат да се приготват по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и различни яйца. Ако имате добра фантазия и добра ръка, то завършека е безотказано добър. Трябва да имате повечко търпение и желание, но ще останете изненадани от ефекта.

ІV начин
Върху парче памук видно толкова, че да може да се обвие корпулентното яйце, се разпръсква от всички тонове разтворена боя. Яйцето се увива безкрайно в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни прилягат десните . След като е назряло ядката се спада от памука, подсушава се и се полира . Едно парче памук не е обичано да се употребява повече от 2-3 пъти, защото допира установява да става незадоволителен. Средата с ръкавици е задължителна, ако не ламтите арките ви да добият цвета на яйцата .

V начин
Взимате ендо парче памук, толкова голямо, колкото да може да обгърне едно яйце. Върху него нанасяте различни отенъци от боите, които имате и покривате яйцето. Оставяте го така 5-10 мин. и след това махата памука. Ако искате ефекта да е гарантиран не се препоръчва да използвате един и същ памук повече от 2 пъти.

VІ начин
Отново един изпипат метод от поколенията. Трябва Ви стар женски чорапогащник и глава лук. Обвивате яйцето с външните люспи на лука и го затягате в чорапогащника. За да боядисвате по този начин яйцата не е необходимо предварително да сте ги сварили. Заедно с чорапогащника и люспите потапяте яйцето първо в подсолена вода за около 10 мин. и след това за около още 5 мин. във вода с боя. Получават се много добри светлоокраски по самото яйце.

VІІ начин
В зависимост от фантазията Ви, може да ги боядисате ръчно с безвредни бои.

VІІІ начин
По сварените яйце се обрисуват фирури чрез восък/свещ и след това се потапят в боя. Там от където сте минали преди това няма да се задържи боя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар